Kutatási program

Magyar – kínai közös kísérlet, kutatás
2012-ben indult a Paulowniával kapcsolatos program, amely során megtörtént a kapcsolatfelvétel a kínai partnerrel, aki átfogó tapasztalattal rendelkezik a paulownia hibridek különböző éghajlatra történő kifejlesztésében. Vállalt feladataik közé tartozik a szaporítóanyag előállítása, a paulownia nagyüzemi termesztése, valamint a fafeldolgozás is.  
A program célja
Célunk a Kínából Magyarországra behozott paulownia szaporítóanyagból kifejlett fákat nevelni és a nevelés során módszertani különbözőségek hatásait vizsgálni, mint például:

 1. különböző talaj és különböző méretű parcella,
 2. a talaj-előkészítés több formája,
 3. a művelés módja,
 4. az öntözés,
 5. a fagytűrő képesség, betegség, vadveszély.

A Kínából behozott paulownia fa alapanyag felhasználása saját tapasztalatok szerzése céljából.

A kitűzött célok elérésének eddigi eredményei
A paulowniával kapcsolatos ismeretek szélesítése érdekében 2013-ban az ország több pontján, (Baja, Vaskút, Bátmonostor, Balaton vidék) különböző talajtípusokra ültettünk eltérő méretű paulownia palántát. A kísérlet kínai szaktanácsokkal és felügyelettel folyik. A fajta kiválasztása a kínai szakemberek tanácsa alapján történt, figyelembe véve a kinti, hasonló éghajlati viszonyokon szerzett tapasztalatokat. Ennek eredményeként az itt elültetett fajta egyedülálló hazánkban.
Kiemelt projekt

Jelenleg Magyarországon a legnagyobb kísérleti ültetvény ( 3 hektár) Pest megyében található. Az ültetvény főbb adatai:

 

 • Fajta: paulownia H9501m.
 • A kísérleti tábla mérete 3 hektár
 • Tő darabszám 2280 db 20-25 cm-es palánta
 • Öntözés módja: automata csepegtető öntözés
 • Sortávolság:  4 m
 • Tőtávolság:   3 m
 • Ültetés időpontja: 2013.04.14.
 • Visszavágva: 2014.03.20.

Az ültetvény középkötött homoktalajon van. A 3 hektáros területen mintegy 800 m2 felületen agyagosabb folt található. A palánták eredési aránya 98 %-os volt köszönhetően a jó talaj-előkészítésnek, féregtelenítésnek. A paulownia erdő mintaértékűen egyenletes. A második szezon végére, az ültetéstől számítva 15 hónappal, a visszavágás utáni első vegetációs idő végén gyönyörű eredményeket produkált. Intenzív és egyenletes növekedés, egészséges állomány, nem ritkán egy méter feletti leveleket is nevelt. 2014.10.10-én kis szórással 550 cm átlagmagasságot mértünk. A törzs átlagvastagsága a talajszint felett 10-13 cm, mellmagasságban 8-10 cm méretet értek el.

1. Talaj-előkészítés több változatának vizsgálata

Az ültetvény a legegyenletesebb, függetlenül attól, hogy a terület lejtős, a laposban agyagfolttal. Itt altalaj-lazítással egy időben végzett tápanyag bejuttatást végeztünk egy a talajminőséget figyelembe vevő kalkuláció alapján. A többi területen történt gépi gödörfúrós, mélyszántásos és kézi gödör ásással végzett talaj-előkészítés, ültetés. Szignifikáns különbség az eltérő módszerek között nem volt látható, de a rendelkezésre álló adat, tapasztalat még kevés.

2. A művelés többféle módja.
A talajművelés, a terület gyommentesen tartása fontos a paulownia kezdeti fejlődése időszakában annak érdekében, hogy a vízért és tápanyagért a csemetéknek ne kelljen harcolni. Tapasztalatom szerint az első két évben még a füvesítés sem előnyös. A nagyobb területű ültetvények művelése jól gépesíthető. A sorokat az ültetéskor lefektetett talajtakaró fóliával is védhetjük. Egy próbasoron tettünk fóliát, de a várt többlet eredmény elmaradt. A sorok művelését kézi kapálással is végezzük a csemeték kis korában, és ha van öntözőrendszer, a csepegtető öntözés csöveinek megóvása érdekében. Magasabb és fás törzzsel rendelkező növények esetén a sorokat gyomirtóval is tisztán lehet tartani. A sorközöket traktorral tárcsázással, vagy kombinátorral tartjuk tisztán, levegősen. Kisebb területek művelése egyértelműen kézi kapálással oldható meg.
3. Öntözés
A paulownia igénye alapján a legideálisabb a csepegtető öntözés, különösen az automata rendszer. Kis tételben kézi öntözés is megoldható, amikor alkalmanként és tövenként legalább 5 liter vizet öntsünk. Ehhez az szükséges, hogy ültetéstől kezdve, a kapálásokkor folytatva a tő körül tányért alakítunk ki. Megpróbálhatjuk öntözés nélkül is, de az első időszakban száraz talajban ne számítsunk csodára. Ha túljutott az egy méteres magasságon a fa, garantáltan önállóvá válik és stabil növekedésre számíthatunk öntözés nélkül is.
4. Fagytűrő képesség, betegség, vadveszély vizsgálata
A kínai partner tájékoztatása szerint az általuk vállalt garancia -20 C° hidegig értendő. Azt is elmondták, hogy -23 C° több napos hideg sem károsította a Paulownia H9501m egyedeket. Saját tapasztalatunk a 2013-as télre vonatkoztatva teljesen pozitívak. Tavaly október 4-én volt az első fagy, ami egy nap alatt teljesen levitte a leveleket. Azt követően változó mértékű, de összességében nem túl hideg telünk volt. Mivel a paulownia suhángok ősszel teljes magasságig fásodtak, még a hajtáscsúcsok sem fagytak el.    
5. Betegség
 Magyarországon teljes az információ hiány, a félrevezetés ebben a témában. Minden Paulowniával foglalkozó magyar honlapon, egyéb információs felületen kategorikusan leírják, hogy a Paulowniának nincs betegsége. A tapasztalatom szerint ez nem így van. 2013. augusztus végén betegségre utaló jeleket fedeztem fel a facsemeték hajtáscsúcsain. Lefotóztam, kiküldtem a kínai partnernek, aki azonnal visszajelezte, hogy ez milyen gombabetegség és hogy mivel kell védekezni. Az általa megadott permetszer egyike nálunk is beszerezhető, ezzel azonnal elvégeztük háti permetezővel a védekezést. A probléma megoldódott. Egyéb betegséget nem tapasztaltunk, viszont a szomszéd káposztaföldjéről érkező káposztalepke hernyó kismértékben meglyuggatta a leveleket.
6. Vadveszély

Szintén sokszor emlegetik az összeollózásra alapuló információbázisok. A kísérleti tábla nincs bekerítve, területén vegetációs időben több nyulat láttunk, a Paulowniához nem nyúltak, pedig takarmányként is emlegetik a leveleit. Szerintem nem ismerik, ódzkodnak tőle. Télen a nyulakon kívül megjelentek a táblán az őzek is. Semmilyen rágási kárt nem tapasztaltunk. Megfigyelésre vár az idei télen, hogy a megerősödött törzsekben az agancsosok okoznak-e kárt. Az első károkozást követően megoldjuk a vadkár elleni védekezést.

7. A Paulownia fa, mint alapanyag
A Paulownia magyarországi sikere nagyban függ a megtermelt faanyag értékesítésén. Ennek érdekében 2013-ban behozattam egy konténer paulownia faanyagot. Magyarországon ez idáig szinte teljesen ismeretlen a faiparban. Pedig a világon sok helyen és sokrétűen hasznosítják, dolgozzák fel a kiváló tulajdonságai miatt. Legelőször le kell szögezni, hogy a híresztelésekkel szemben nem keményfa. Bizonyos tulajdonságai a keményfára hasonlít inkább, mint pl. a fenyőhöz.

 • Csavarási és hajlítószilárdsága kiváló.
 • Könnyű fa, 300 Kg/m3 12 % víztartalom mellett.
 • Csomómentes, nem reped, csavarodásra nem hajlamos.
 • Erezete ritka és szép. Színe világos.
 • Jól megmunkálható, felületkezelhető.

Eddig négy asztalos üzem és vállalkozó dolgozott nekünk az általunk adott paulownia alapanyagból, kivétel nélkül mindenki beleszeretett ebbe a fába. Készült nyílászáró, szauna, lépcső, bútor, falburkolat, stb. Ezekről a fotótárban találnak fotókat. A feldolgozás mellékterméke, faipari hulladéka kiváló tüzelőanyag.

EnglishGermanHungarian